Om Gl. Skanderborg Fonden

Gl. Skanderborg Fonden er grundlagt på en tradition for lokalt engagement, fællesskab og social ansvarlighed. Disse grundlæggende værdier er ikke kun en del af vores arv, men også en afgørende faktor for vores nuværende virke. Vi anvender aktivt disse principper for at fremme positiv udvikling i de midt- og østjyske lokalsamfund, vi er engageret i.

Vores historie: med rødder i andelstanken

Gl. Skanderborg Fonden er stiftet på baggrund af salget af NEM Forsikring i 2021og fungerer nu som en erhvervsdrivende fond med et velgørende og almennyttigt formål.

Fonden viderefører en lang tradition fra Gl. Skanderborg Forsikring, der var baseret på principperne om andelstænkning og kundeeje. Dette værdigrundlag er den røde tråd i vores uddelingsstrategi.

Fondens hovedfokus er på tre områder. Først og fremmest ønsker vi at bidrage til udviklingen af landdistrikter i Midt- og Østjylland. Denne indsats er en direkte forlængelse af vores rødder, da mange af vores tidligere kunder boede i disse områder. For det andet, er styrkelse af fællesskaber centralt for os. Dette er indlejret i forsikringens kerne, som i sin natur fungerer som en kollektiv beskyttelse. For det tredje, arbejder vi for bekæmpelse af social udsathed, da vi ser dette som en integreret del af at opbygge stærke og inkluderende fællesskaber.

Sådan arbejder vi

Vores vision er at skabe sammenhængskraft og stærke fællesskaber i Midt- og Østjylland. Vi samarbejder bredt for at styrke fællesskaber og fremme sociale initiativer.

Vi har en proaktiv tilgang til vores arbejde. Vi indgår i dialog med forskellige aktører som kommuner, andre fonde, og civilsamfundet for at skabe synergi mellem projekter og fremme vores mission.

Vores geografisk uddelingsområde er Horsens, Hedensted, Skanderborg, Odder, Favrskov, Ikast-Brande, Silkeborg, Viborg, Herning, Aarhus, Randers, Mariagerfjord, Syddjurs og Norddjurs.

“Gl. Skanderborg Fondens ønsker et samfund med sammenhængskraft og stærke fællesskaber, hvor alle kan bidrage og har et sted at høre til.“ 


Uddelingspolitik for vores tre fokusområder

1: Bekæmpelse af social udsathed

Vi arbejder for, at mennesker i en udsat livsposition får de bedste betingelser for at søge hjælp, støtte og fællesskab i deres lokalområde.

2: Udvikling af landdistrikter

Vi støtter projekter i små lokalsamfund, der skaber øget lokalt engagement, fællesskab og sammenhængskraft.

3: Styrkelse af fællesskaber

Vi støtter fællesskaber, der bidrager til øget mental, fysisk og social sundhed og som nedbringer ensomhed.

Baggrunden for vores arbejde



5 % af danskerne har komplekse udfordringer. 24 % har udfordringer i livet, der kan gøre det svært at deltage i fællesskabet. Det gælder både arbejdslivet og fællesskaber i civilsamfundet (kilde 1). Samtidigt ved vi, at 40-50% af os vil få en psykisk sygdom på et tidspunkt i løbet af vores liv (kilde 2). Blandt børn og unge vil 15% blive diagnosticeret med en psykisk sygdom inden de fylder 18 år.  

At så stor en andel af den danske befolkning har det svært og er i risiko for at udvikle mistrivsel kalder på, at vi samarbejder bredt på tværs af det offentlige, civilsamfundet og erhvervslivet.

Gl. Skanderborg Fonden tilslutter sig derfor det nationale forskningscenter for velfærds anbefaling om, at mistrivsel og social eksklusion skal adresseres og løses i brede partnerskaber (kilde 3). Ikke fordi det er noget, vi skal gøre for nogle andre – det er noget, vi gør for os selv og for os alle. Fordi vi selv kan få udfordringer i livet, og fordi vi med stor sandsynlighed kommer til at være pårørende til et menneske, der oplever ensomhed, tab af erhvervsevne, eller fysisk eller psykisk sygdom.

Gl. Skanderborg Fonden støtter derfor initiativer i Midt- og Østjylland, der adresserer mistrivsel og understøtter rummelige fællesskaber.

Vi støtter ligeledes projekter i landdistrikterne, som har fællesskabende karakter, og som bidrager med sammenhængskraft og understøtter det lokale engagement. Det gør vi, fordi vi mener, at land og by er hinandens forudsætninger. Det vil derfor komme os alle til gode, at vores landområder er i vækst, og tilbyder de samme udfoldelsesmuligheder som livet i byerne.


__________

Kildehenvisninger

1: Fællesskabsmålingen 2022, En undersøgelse af livsvilkår og social eksklusion i Danmark, Udgivet af VIVE, det nationale forskningscenter for velfærd, med støtte fra Maryfonden og Trygfonden.
2: Sundhedsstyrelsen – https://sst.dk/da/viden/sygdomme/psykiske-lidelser
3: Fællesskabsmålingen 2022, En undersøgelse af livsvilkår og social eksklusion i Danmark, Udgivet af VIVE, det nationale forskningscenter for velfærd, med støtte fra Maryfonden og Trygfonden

Fondens bestyrelse